Pomoc psychologiczna forum.
Strony: 1
U¿ytkownik
W anoreksji g³ównym kryterium jest BMI, czyli wska¼nik masy cia³a (z ang. Body Mass Index). Aby dokonaæ pomiary wystarcz±:
* Znajomo¶æ matematyki na poziomie podstawowym lub kalkulator;
* Znajomo¶æ masy cia³a, czyli potrzebujemy urz±dzenie pomiarowe o nazwie waga ³azienkowa;
* Znajomo¶æ wzrostu, najlepiej u¿yæ centymetr krawiecki plus futryna
Przejd¼my do obliczeñ:
BMI= waga w kilogramach/wzrost w metrach * wzrost w metrach;
W efekcie uzyskujemy ilo¶æ kilogramów przypadaj±ce na metr kwadratowy.
Interpretacja wyników:
< 15 - wyg³odzenie
15,1 - 17,4 - wychudzenie (spowodowane zwykle przez ciê¿k± chorobê lub anoreksjê)
17,5 - 18,5 - niedowagê
18,5 - 24,9 - warto¶æ prawid³ow±
25,0 - 29,9 - nadwagê
30,0 - 34,9 I stopieñ oty³o¶ci
35,0 - 39,9 II stopieñ oty³o¶ci
>= 40,0 III stopieñ oty³o¶ci (oty³o¶æ skrajna).
Zatem anoreksjê mo¿na podejrzewaæ przy BMI wynosz±cym mniej ni¿ 17,5 kg/m2. Zamiast rêcznych obliczeñ ³atwiej skorzystaæ z pospolitych w internecie kalkulatorów.
Offline
Strony: 1